Stres, zarówno pozytywny, jak i negatywny, jest częścią życia osobistego i zawodowego. Niektóre stresory w środowisku pracy są tak ekstremalne, że powodują obciążenie dla wszystkich pracowników.
To, że nawyki żywieniowe korelują ze stresem w pracy to już jest raczej wiadome.
Więcej niezdrowych wzorców żywieniowych można zaobserwować u pracowników charakteryzujących się wyższym poziomem stresu. Takie stresory jak przeciążenie, brak kontroli nad pracą i niewłaściwa organizacja pracy są szczególnie związane z gorszymi nawykami żywieniowymi.
W badaniach z 2011 roku przeprowadzonego w Polsce na grupie 160 pracowników administracji na postawie specjalnego formularza medycznego wywnioskowano, że wystąpiły istotne statystycznie różnice w nawykach żywieniowych w zależności od poziomu stresu zawodowego. Pracownicy o wysokim poziomie stresu zawodowego mieli silniejszą tendencję do nawykowego i emocjonalnego jedzenia częściej niż ci o średnim poziomie stresu zawodowego.
To badanie potwierdza związek między subiektywną oceną stresu zawodowego, radzenia sobie i nawyków żywieniowych. Biorąc pod uwagę rolę stresu i radzenia sobie, jako potencjalnych determinant wzorców żywieniowych u ludzi, należy zwrócić większą uwagę na edukację i upowszechnianie wiedzy na temat związku między stresem a zachowania mi żywieniowymi człowieka w zapobieganiu otyłości i zaburzeniom odżywiania.
Co jest kiedy pojawia się stres
Nasz organizm w stresie produkuje dużo glukozy z wątroby ( aktywuje to adrenalina i kortyzol) dlatego nie potrzebujemy dodatkowej porcji ciastek, batonów i innych tego typu cukrów prostych. Jeżeli tak się dzieje to dochodzi do nadmiaru glukozy we krwi , szybko zwiększa się poziom tkanki tłuszczowej, może pojawić się cukrzyca a oprócz tego jesteśmy notorycznie zmęczenia, ospali, bez energii do działania.
Jeżeli ktoś jest cały czas w silnym stresie to wątroba aktywuje sama glukozę.
Warto w takiej sytuacji ograniczyć spożycie glukozy a bardziej postawić na:
- Orzechy
- Ryby
- Warzywa ( zawarte są tutaj przeciwutleniacze, które wpływają na koncentrację i pamięć)
- Produkty strączkowe ( soczewice, grochu, soję, cieciorki, fasola).
Co zrobić aby obniżyć wysoki poziom stresu?
Można wejść do innego poziomu stresu np.
kontrolowana głodówka
obniżenie kcal
adaptacja do zimna– zimno ogranicza stan kortyzolu. Aktywują się enzymy które trawią glukozę i syntezują na prawidłowy proces ścieżki.
zmiana spożywania makroskładników ( przestajemy jeść glukozę a jemy tłuszcze nienasycone)
oddychanie brzuchem( oddech płucami aktywuje kortyzol)
– wprowadzić systematyczną umiarkowaną ( tlenową) aktywność fizyczną. Badania mówią ok 20 minutach ( mocny i długi trening jest również czynnikiem stresującym).
-praktykować techniki oddechowe, medytację.
Zródła:
1. PMID: 21995107
2. AAOHN J. 2001 sierpień;49(8):390-7
Nie jesteś pewna/y czy chcesz inwestować w dietę skrojoną na miarę Twoich potrzeb? Sprawdź czy nowa propozycja modelu żywieniowego będzie do Ciebie pasowała!
Stworzyłem ten plan bazując na moim wieloletnim doświadczeniu oraz w oparciu o przepisy, z których moi podopieczni korzystają najczęściej i które najbardziej im smakują.


