Andrzej Bogdał

Miłego czytania :)

Praca zawodowa i stres vs odżywianie

Stres, zarówno pozytywny, jak i negatywny, jest częścią życia osobistego i zawodowego. Niektóre stresory w środowisku pracy są tak ekstremalne, że powodują obciążenie dla wszystkich pracowników.

To, że nawyki żywieniowe korelują ze stresem w pracy to już jest raczej wiadome.

Więcej niezdrowych wzorców żywieniowych można zaobserwować u pracowników charakteryzujących się wyższym poziomem stresu. Takie stresory jak przeciążenie, brak kontroli nad pracą i niewłaściwa organizacja pracy są szczególnie związane z gorszymi nawykami żywieniowymi. 

W badaniach z 2011 roku przeprowadzonego w Polsce na grupie 160 pracowników administracji na postawie specjalnego formularza medycznego wywnioskowano, że wystąpiły istotne statystycznie różnice w nawykach żywieniowych w zależności od poziomu stresu zawodowego. Pracownicy o wysokim poziomie stresu zawodowego mieli silniejszą tendencję do nawykowego i emocjonalnego jedzenia częściej niż ci o średnim poziomie stresu zawodowego.

  To badanie potwierdza związek między subiektywną oceną stresu zawodowego, radzenia sobie i nawyków żywieniowych. Biorąc pod uwagę rolę stresu i radzenia sobie, jako potencjalnych determinant wzorców żywieniowych u ludzi, należy zwrócić większą uwagę na edukację i upowszechnianie wiedzy na temat związku między stresem a zachowania mi żywieniowymi człowieka w zapobieganiu otyłości i zaburzeniom odżywiania.

Co jest kiedy pojawia się stres

Nasz organizm w stresie produkuje dużo glukozy z wątroby ( aktywuje to adrenalina i kortyzol) dlatego  nie potrzebujemy dodatkowej porcji ciastek, batonów i innych tego typu cukrów prostych. Jeżeli tak się dzieje to dochodzi do nadmiaru glukozy we krwi , szybko zwiększa się  poziom tkanki tłuszczowej, może pojawić się cukrzyca a oprócz tego jesteśmy notorycznie zmęczenia, ospali, bez energii do działania.

Jeżeli ktoś jest cały czas w silnym stresie to wątroba aktywuje sama glukozę.

Warto w takiej sytuacji ograniczyć spożycie glukozy a bardziej postawić na:

  • Orzechy
  • Ryby
  • Warzywa (  zawarte są tutaj przeciwutleniacze, które wpływają na koncentrację i pamięć)
  • Produkty strączkowe ( soczewice, grochu, soję, cieciorki, fasola).

Co zrobić aby obniżyć wysoki poziom stresu?

Można wejść do innego poziomu stresu np.

 kontrolowana głodówka

obniżenie kcal

 adaptacja do zimna– zimno ogranicza stan kortyzolu. Aktywują się enzymy które trawią glukozę i syntezują na prawidłowy proces ścieżki.

 zmiana spożywania makroskładników ( przestajemy jeść glukozę a jemy tłuszcze nienasycone)

 oddychanie brzuchem( oddech płucami aktywuje kortyzol)

– wprowadzić systematyczną umiarkowaną ( tlenową) aktywność fizyczną. Badania mówią ok 20 minutach ( mocny i długi trening jest również czynnikiem stresującym).

-praktykować techniki oddechowe, medytację.

Zródła:

1.        PMID: 21995107

2.        AAOHN J. 2001 sierpień;49(8):390-7

Nie jesteś pewna/y czy chcesz inwestować w dietę skrojoną na miarę Twoich potrzeb? Sprawdź czy nowa propozycja modelu żywieniowego będzie do Ciebie pasowała!

Stworzyłem ten plan bazując na moim wieloletnim doświadczeniu oraz w oparciu o przepisy, z których moi podopieczni korzystają najczęściej i które najbardziej im smakują.