Andrzej Bogdał

Miłego czytania :)

Makaron szpiankowo-orzechowy

Danie roślinne (po wyeliminowaniu parmezanu idealne dla wegan)

Kolejne danie obiadowe, które tworze dla 1,5 rocznej córki i okazało się totalnym sztosem. To właśnie przez to, że dla niej gotuję tak aby posiłki były pełnowartościowe oraz bogate w witaminy i minerały powstają wspaniałe kompozycje dań i mam nadzieję, że Tobie też zasmakuje!

Oczywiście potem Tworząć plany żywieniowe moim podopiecznym najtrudniejszą część pracy po cześci mam wykonaną bo wiele z nich idealnie się komponuje w moje strategie żywieniowe.

Koniec gadania, przechodzimy do gotowania
Potrzebujesz:

- makaron wstążki/tagiatelle (garśc)

-orzechy włoskie (garśc)

-szpinak liście (2 garście )

-groszek konserwowy (2 łyżki)

-pieczarki (5 małych sztuk)

- cebula (¼ małej sztuki)

- olej lniany (łyżeczka)

-olej rzepakowy (łyżeczka)

- parmezan (łyżka)

- sos pomidorowy (opcjonalnie, ja dla siebie dodałem)

Sposób przygotowania:

Krok 1

Zacznij od ugotowania makaronu wg wskazówek na opakowaniu.

Krok 2.

Rozgrzewasz patelnię z łyżeczką oleju rzepakowego i dodajesz pokrojone drobno pieczarki, cebule oraz groszek. Smażysz ok. 5 minut na średnim ogniu dynamicznie mięszając.


Krok 3.

Do małego kielicha ręcznego blendera wsypujesz orzechy włoskie, liscie szpainaku ( wczesniej umyj), olej lniany i blendujesz na drobne kawałki.


Krok 4.

Przysmażone warzywa dodajesz z patelnii dodajesz do zblendowanego szpinaku oraz orzechów i wsyztsk ojeszcze raz blendujesz do uzyskania jednej konsystencji.

Krok 5.

W między czasie odcedzasz makaron

Krok 6.

Makaron nakładasz na talerz, dodajesz paste i posypujesz parmezanem.

Pełnowartościowy obiad gotowy

 

Jeżeli Ci smakowało to będzie mi miło jak obdarujesz mnie takim komentarzem na moim facebooku czy instagramie lub polecisz znajomym😊